Reducere Carte de dresaj caini de vanatoare "Cainii de aret - notiuni de istorie dresaj si vanatoare"

Carte de dresaj caini de vanatoare "Cainii de aret - notiuni de istorie dresaj si vanatoare"

DMB001

Produs nou

150,70 lei cu TVA

Scrisa de Dr. Med. Vet. Mihai Burcescu, cartea este un ghid complet de dresaj al cainelui de aret care s-a editat in Romania.

Aproape 200 de pagini si fotografii explicative va vor ghida pas cu pas pentru a transforma cainele dumneavoastra in partenerul perfect de vanatoare.

More details

Adauga la lista dorintelor

DIN CUPRINS: MARILE ŞCOLI DE DRESAJ

În dresajul actual al câinilor de aret există o mulţime de metode, principii, şi scoli. Însă toate acestea au apărut ca derivate ale celor două mari scoli, se pot numi clasice, cea germană şi cea engleză.

Spre o mai bună înţelegere a dresajului în sine şi a metodelor, precum şi atitudinii ce trebuie adoptate funcţie de rasă, voi prezenta mai departe ambele şcoli, cu accentul pus pe principalele obiective pe care acestea le urmăreau încă de la început.

Totodată, trebuie de asemenea, bine înţeles faptul că dresajul unui câine reprezintă o etapă intermediară în procesul de selecţie al rasei căreia aparţine acel câine.

 

 

1.5.1 Şcoala GERMANĂ

 

În Germania, noţiunea de ordine şi utilitate se îmbină perfect, însăşi poporul german asimilându-se cu acestea. Optica germană faţă de câinele de aret este definită de expresia JAGDGEBRAUCHSHUND, tradusă în limba română, din păcate nu foarte exact, prin câine de vânătoare de multiplă utilitate.

Această expresie tipic germană vis-à-vis de câinele de aret a apărut la sfârşitul secolului XIX-lea începutul secolului XX şi a fost mai exact definită de către cei 3 mari chinofili germani care au fost: baronul Sigismund Freiherr von Zedlitz und Neukirch (1838-1903), Carl Rehfus (1855-1926) şi austriacul Ludwig Merey von Kapos Mere (1872-1938), cunoscuţi sub pseudonimele Hegewald, Oberländer şi Hegendorf.

 

Opinia generală a fost de la început unitară în ceea ce priveşte utilitatea şi scopurile urmărite la vânătoare şi de altfel selecţia a urmărit aceleaşi obiective.

 

Câinele trebuie să lucreze la câmp într-o chetă ordonată, metodică, medie ca întindere, să acopere cât mai bine terenul şi să se adapteze în funcţie de particularităţile lui. Vânatul trebuie să fie semnalat prin filaj şi apoi un aret ferm şi sigur.

1.5.2 Şcoala ENGLEZĂ

 

Spre deosebire de şcoala germană, cea engleză s-a orientat spre o specializare extremă a raselor luându-se ca repere în selecţie doar câteva aptitudini esenţiale. Astfel au apărut rase desăvârşite în munca cerută: pointer-ul şi setter-ii, maeştrii ai chetei, nasului şi aretului, labradorul, aportorul total, springer-spaniel-ul, câinele scotocitor desăvârşit,etc.

Detaliind puţin, crescătorii englezi au urmărit de la început identificarea indivizilor foarte dotaţi nativ într-o rasă, fasonarea nativului prin dresaj şi limitarea la doar câteva aptitudini

considerate ţintă în cadrul acelei rase. Principiile şi modurile de vânătoare în Anglia acelui moment fiind: un câine de aret cu calităţi deosebite în ceea ce priveşte cheta, viteza, nasul şi aretul care deci trebuia să lucreze la câmp până în momentul focului de armă iar după acel moment pentru aport, îşi intra în rol alt câine care era trimis să recupereze vânatul mort sau rănit. În primul caz se folosea un câine de rasă pointer sau setter apoi urma un retriever care îndeplinea munca de aportor.

În această lumină şi probele de lucru, FIELD-TRIAL, urmăreau scoaterea în relief a calităţilor native ale câinelui de aret şi anume: cheta, viteza, nasul, alura (tipicitatea), filajul şi aretul, toate acestea însoţite de un dresaj uşor de disciplină care nu urmărea decât modelarea calităţilor, nici un moment inhibarea lor, toate acestea fiind cu aplicabilitate imediată în vânătoarea practică.

Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.

Scrie o recenzie